Hotclub de France

De stijl. In de loop van de tijd zijn de zigeuners over de hele wereld verspreid geraakt en hebben ze van allerlei culturen op muzikaal gebied een graantje meegepikt. Zo was Django zich gaan interesseren voor de (toen nog in ontwikkeling zijnde) Amerikaanse jazz. In Parijs ontmoette hij omstreeks 1934 de Franse violist Stéphane Grappelli. Samen richtten ze het "Quintette du Hotclub de France" op, bestaande uit drie gitaren, een contrabas en een viool. De bedoeling was het spelen van jazz met alléén snaarinstrumenten. Binnen de kortste keren was het kwintet wereldberoemd. Met twee gitaren in de ritmesectie, in plaats van het gebruikelijke drumstel, swingde het fantastisch. En Django, die overigens geen noot kon lezen en geen letter kon schrijven, ontwikkelde zich tot een gitarist met een fabelachtige techniek, ondanks zijn handicap. Bovendien zat er een ongeëvenaarde intensiteit in zijn spel. Je kunt gerust stellen dat er geen enkele grote gitarist is die niet op de één of andere manier iets van Django Reinhardt heeft opgestoken. Stéphane Grappelli groeide uit tot ´s werelds beroemdste jazzviolist en speelde tot op zeer hoge leeftijd fantastisch goed. Hij overleed in1997. Django stierf al in 1953. Er is gelukkig een groot aantal plaatopnames bewaard gebleven en nog steeds in de handel, uiteraard op cd.

Jazz. "Jazz" is een verzamelnaam voor allerlei soorten muziek waarbij "geïmproviseerd" wordt. Dat wil zeggen dat de muzikant tijdens het optreden spontaan iets nieuws bedenkt dat past bij de begeleiding, dus bij het akkoordenschema van het liedje. Hoe je dat moet doen is voor een groot deel te leren. In de tijd van Django Reinhardt gebruikte men meestal gewoon de noten die in de akkoorden zitten, de zogenaamde arpeggio’s. Met allerlei versieringen en toevoegingen erbij kan dat dan heel fraai klinken. Tegenwoordig improviseert men meer via toonladders, een heel andere techniek die rond 1940 bedacht is.

Techniek. Vanwege zijn handicap gebruikte Django voornamelijk akkoorden waarbij je maar drie vingers nodig hebt. Voor de liefhebbers even een paar voorbeelden:

pagina 1,..., 3